vineri, 27 februarie 2009

Foi cu miere / Honey sheets

Foi:
460 gr faina

250 gr miere
50 gr zahar

50 gr unt

50 ml lapte

1 ou

1 lingutita bicarbonat

Crema:

50 ml lapte

150 gr unt

100 gr gris

50 gr zahar

1 lamaie

2 zahar vanilat

gem


Intr-un vas se pune mierea, zaharul, untul, oul intreg, laptele.

Se bate cu telul, pe foc mic, pina compozitia incepe sa fiarba in clocot.

Vasul se ia de pe foc si imediat, se adauga toata faina, amestecand repede cu telul sau cu lingura de lemn, pina cand se incorporeaza bine.

Se lasa sa se raceasca ca sa se poata lucra cu mana (nu trebuie sa fie rece rece).

Se pune cate o bucata pe masa si se intinde cit este dosul la tava.
Se pune pe dosul tavi, apoi in cuptor. Inainte de a pune tava in cuptor intepati aluatul cu o furculita. Se coace cam 5-6 minute, la 180C, urmarind sa nu se arda.
Pana se coace o foaie, intindem alta. Restul de aluat il tinem in castron pus pe abur. Trebuie sa ramana caldut ca sa poata fi lucrat.

Dupa ce scoateti tava din cuptor treceti cu lama unui cutit pe sub foaie si puneti foaia pe ceva drept.
Se va intari foarte repede.

Intr-o oala se pune laptele, grisul, coaja rasa de la o lamaie, zaharul si zaharul vanilat.
Se amesteca totul pina se ingroasa foarte tare. Se pune zeama de lamaie si si se mai lasa pe foc sa se ingroase la loc. Cand crema s-a racit putin se adauga untul si se amesteca bine.

Asamblarea: foaie - crema - foaie - gem - foaie - crema - foaie.

Acuma, asta e teoria. Fiind primele foi pe care le-am facut, m-am chinuit un pic cu ele ... si mi-au iesit doar trei :)
Asa ca ordinea de asamblare a fost foaie - dulceata - crema - foaie - dulceata - crema - foaie. Am folosit dulceata de prune. Foarte buna si varianta asta :)

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Dough:
460 gr flour
250 g honey
50 gr sugar
50 gr butter
50 ml milk
1 egg
1 teaspoon baking soda
Cream:
50 ml milk
150 gr butter
100 gr semolina
50 gr sugar
1 lemon
2 vanilla sugar
jam

In a medium saucepan, combine honey, sugar, butter, whole eggs, milk. Bring to a boil while stirring.
Take away from the fire and immediately add all the flour, stirring rapidly with a wooden spoon until the flour is well incorporated.
Let it cool to be able to work with the hand (should not be cold cold).
Place one part of the dough on the table and stretch it, then place it on the back of the tray.
Prick the surface of the dough with a fork. Cook about 5-6 minutes at 180C. The remaining dough should stay warm.

In a saucepan put milk,
semolina
, lemon zest, sugar and vanilla sugar. Bring to a boil while stirring.
When the cream has cooled slightly add the butter and lemon juice and mix well.

Assembly: sheet - cream - sheet - jam - sheet - cream - sheet.

Now, that's the theory. I only made three sheets:) So the order of assembly was sheet - jam - cream - sheet - jam - cream - sheet. I used plum jam. Very tasty in this version too :)

10 comentarii:

  1. ciao.judy sunt.m-ai convins!o sa fac prajitura asta.in sfirsit! sotului meu ii place dar nu am mai facut-o niciodata.nu stiu de ce!mi se pare un pic antica(mama o facea cind eram copil).dar acum cind am vazut-o am zis ...hai sa incerc! sper sa fie buna!merçi pentru impuls!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Sigur o sa-i placa sotului tau ! Sa ai spor Judy ! Bafta la foi !

    RăspundețiȘtergere
  3. asta e dulcinea de la cofe din Ro :))))))) preferata mea, mie niciodata nu imi ies foile ca -lumea, abia astept sa vin acasa sa manc.

    RăspundețiȘtergere
  4. Da Claudia-Maria ! Este delicioasa prajitura asta !

    RăspundețiȘtergere
  5. si eu am reteta, si tot probleme cu folie am; nu pot sa le intind; la sfarsit tu pui o greutate peste ea; cred ca o sa mai incerc, gustul e fff bun...

    RăspundețiȘtergere
  6. Da, este destul de greu de lucrat cu foile. Dar cu siguranta merita ... este foarte buna prajitura asta ;)

    RăspundețiȘtergere
  7. Fetelor daca vi s-au racit foile nu mai puteti sa le intindeti. Eu pun fiecare bucata de aluat la microunde intre 25-30 de secunde si sa vezi ce bine se intinde e verificata.
    Imi place situl tau banateanco (ardeleanco)
    Mult succes Maria

    RăspundețiȘtergere
  8. Maria, multumesc pentru sfat ! Este chiar o idee buna ;) Te mai astept pe la mine !

    RăspundețiȘtergere
  9. Ala, in reteta in engleza, mentionezi gris (semolina) in lista de ingrediente insa in text ai scris cornstarch - o sa provoace confuzie.

    Si o idee ca sa fie mai usor cu foile - cratita in care fierbi apa ca sa faci abur pentru castron, cand intinzi foaia, pun-o sub tava, ajuta mult. Sau daca ai timp sa stai dupa ele foloseste tava scoasa din cuptor, imediat dupa ce ai scos foaia de pe ea, pentru intinsul celeilalte foi - fiind calda bine inca ajuta la intinsul foii.

    As fi foarte atenta cu idea cuptorului cu microunde, nu toate au aceeasi putere, 25-30 poate fi prea mult. Poti experimenta, incepe cu 5-7 secunde, si pe urma cresti la 10-15, vezi ce merge pe al tau.

    RăspundețiȘtergere
  10. Multumesc pentru corectura si pentru idei ;)

    RăspundețiȘtergere

Blog
home Blogs - BlogCatalog Blog Directory
LinkPro - Director Web
Gastronomie
Promoveaza, Descopera si Adauga siteuri pe TopDir.ro