joi, 18 februarie 2010

Welfenspeise - Vanilla sabayon




Reteta din cartea "Dr. Oetker - German cooking today"

Ingrediente:
3 albusuri
35 gr amidon
50 gr zahar
1 zahar vanilat
1 lingurita esenta de vanilie
500 ml lapte
Spuma de vin:
3 galbenusuri
80 gr zahar
10 gr amidon
250 ml vin alb

Se bat albusurile spuma. Amidonul, zaharul si vanilia se amesteca bine cu 6 linguri de lapte. Restul de lapte se pune la fiert. Cand laptele este fierbinte se adauga amestecul cu amidon amestecand mereu. Se adauga apoi si albusurile spuma si se amesteca bine. Se toarna compozitia in boluri si se lasa la racit.

Se mixeaza galbenusurile cu zaharul si amidonul. Se adauga putin cate putin vinul, apoi se pune vasul la foc mic. Se lasa 2-3 minute apoi se mixeaza pana isi dubleaza volumul. Nu lasati sa fiarba deoarece se poate taia. Se toarna spuma de vin in boluri peste compozitia cu albusuri si se lasa la rece.

Este un desert delicios ! Vreau sa incerc neaparat si varianta: baza cu cacao si spuma cu vin rosu ;)

5 comentarii:

  1. Apropo de varianta B cea cu cacao si vin rosu, reteta e la fel, doar inlocuidu-se cu ingredientele astea? Daca da, vreau sa o incerc cat mai curand. Daca o incerci si tu posteaza te rog niste foto. Te pup, Claudia

    RăspundețiȘtergere
  2. Claudia, reteta pentru varianta B ar fi in principiu aceiasi. Ma gandeam ca la baza sa inlocuiesc o parte din amidon cu cacao (sa zicem 30 + 5), iar la spuma sa folosesc vin rosu in loc de cel alb. Am sa incerc cu siguranta doar ca nu stiu cand :D Daca o faci tu pana atunci sa-mi dai de veste ;) Iti doresc un weekend minunat !

    RăspundețiȘtergere
  3. ce consistenta faina are+aromele...mortal sabayon-ul tau!cu vin rosu nu ar iesi ceva in genul zabaione marsala,tipic italian?

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc Alison ! Nu stiam de zabaione marsala, dar seamana ;)

    RăspundețiȘtergere