duminică, 21 februarie 2010

Chiftelute marinate din piept de pui









Ingrediente:
500 gr carne tocata din piept de pui
150 gr pastrama afumata de pui
1 ou
1 ceapa
4 catei de usturoi
patrunjel verde
sos de rosii
oregano, busuioc
pesmet
cascaval
Piure:
500 gr cartofi
unt, lapte
4 catei de usturoi
50 gr masline verzi
patrunjel verde

Pastrama de pui se marunteste cu robotul si se amesteca cu carnea tocata. Se adauga ceapa si usturoiul tocate marunt, patrunjelul verde, oul, sare si piper, pesmet. Se amesteca bine si se formeaza chiftelutele, punand in mijloc cate un cubulet de cascaval. Se aseaza in tava pe hartie de copt si se coc pana se rumenesc. Se aseaza apoi intr-un vas de yena, se toarna sosul de rosii condimentat cu sare, piper, oregano si busuioc si se presara deasupa cascaval ras. Se pune din nou la cuptor pentru 10-15 minute. Am servit chiftelutele cu piure din cartofi facut cu unt si lapte in care am adaugat usturoi, masline si patrunjel maruntite la robot.

Tort cu fructe




Blat:
2 oua
100 gr zahar
1 zahar vanilat
6 linguri lapte
150 gr faina
1 praf de copt
Crema:
1 crema pentru cremsnit Dr. Oetker
700 ml lapte
Decor:
2 banane
1 kiwi
1 mandarina
visine din compot
1 plic gelatina

Se mixeaza ouale cu zaharul, se adauga laptele, apoi se incorporeaza faina si praful de copt. Se toarna compozitia in tava cu margini detasabile, unsa si tapetata cu faina si se coace aprox 20 de minute. Intre timp se pregateste crema. Dupa ce blatul s-a racit putin, se insiropeaza cu sirop din compotul de visine. Se toarna crema, se niveleaza si se aseaza fructele deasupra. Se prepara gelatina si se toarna peste fructe. Se tine la frigider.

Taitei de orez cu muschiulet de porc




Ingredinte:
500 gr taitei de orez
300 gr muschi de porc
sare, piper
1 ceapa
1 morcov
1 ardei rosu
50 gr mazare congelata
1/2 sticluta sos de soia
1 lingura amidon

Se taie carnea in fasii subtiri, se condimenteaza cu sare si piper si se prajeste in putin ulei de masline. Cand este rumenita se adauga pe rand legumele taiate in fasii subtiri: ceapa, morcovii, ardeiul, apoi mazarea (a mea a fost foarte cruda si n-a trebuit fiarta inainte). Se lasa sa se caleasca putin legumele. Se adauga sosul de soia, amidonul si putina apa. Se mai lasa vreo 2 minute pe foc dupa care se amesteca cu taiteii de orez.

joi, 18 februarie 2010

Welfenspeise - Vanilla sabayon




Reteta din cartea "Dr. Oetker - German cooking today"

Ingrediente:
3 albusuri
35 gr amidon
50 gr zahar
1 zahar vanilat
1 lingurita esenta de vanilie
500 ml lapte
Spuma de vin:
3 galbenusuri
80 gr zahar
10 gr amidon
250 ml vin alb

Se bat albusurile spuma. Amidonul, zaharul si vanilia se amesteca bine cu 6 linguri de lapte. Restul de lapte se pune la fiert. Cand laptele este fierbinte se adauga amestecul cu amidon amestecand mereu. Se adauga apoi si albusurile spuma si se amesteca bine. Se toarna compozitia in boluri si se lasa la racit.

Se mixeaza galbenusurile cu zaharul si amidonul. Se adauga putin cate putin vinul, apoi se pune vasul la foc mic. Se lasa 2-3 minute apoi se mixeaza pana isi dubleaza volumul. Nu lasati sa fiarba deoarece se poate taia. Se toarna spuma de vin in boluri peste compozitia cu albusuri si se lasa la rece.

Este un desert delicios ! Vreau sa incerc neaparat si varianta: baza cu cacao si spuma cu vin rosu ;)

Lasagna cu spanac si branza



Dupa o reteta din cartea "Dr. Oetker - German cooking today"

Ingrediente:
250 gr foi lasagna
300 gr branza telemea mai moale
50 gr cascaval
500 gr spanac congelat
1 ceapa mare
5 catei de usturoi
sare, piper, nucsoara
Sos bechamel:
50 gr unt
50 gr faina
500 ml lapte
500 ml supa de legume
sare, piper, nucsoara

Se toaca marunt ceapa si usturoiul si se calesc in putin ulei de masline. Se adauga spanacul congelat si putina apa si se lasa la fiert la foc mic. Cand spanacul este facut se condimenteaza cu sare, piper si nucsoara. Se lasa la racit.

Pentru sosul bechamel, se topeste untul, se adauga faina in ploaie, se amesteca bine, apoi se toarna putin cate putin laptele si supa, amestecand mereu sa nu se formeze cocoloase. Se lasa sa dea in clocot si se condimenteaza cu sare, piper si nucsoara.

Se unge tava cu sos si se aseaza primul strat de foi, apoi un strat de spanac, unul de telemea rasa, sos si apoi din nou foi. Se continua cu straturile alternative, peste ultimul strat de foi turnand restul de sos. Se presara cu cascaval ras si se lasa la cuptor aproximativ 30 de minute.

marți, 16 februarie 2010

Cookies cu ciocolata neagra




Ingrediente:
175 gr faina
1/2 praf de copt
6 linguri de zahar
100 gr unt
1 ou
40 gr ciocolata neagra

Se amesteca faina cu praful de copt si zaharul, se adauga untul taiat cubulete, oul si se framanta bine. Se adauga apoi ciocolata maruntita si se framanta din nou pana se incorporeaza. Se rup bucati de aluat, se modeleaza bilute, se aplatizeaza si se aseaza in tava pe hartie de copt. Se coc aproximativ 20 de minute la 180C.

Grill-uri







Ingrediente:
1 bagheta
8 carnaciori
2 cepe
2 rosii
2 ardei
4 oua
ulei de masline, oregano
sare, piper

Se taie bagheta felii, se pun feliile in tava pe hartie de copt, se stropesc cu ulei de masline si se presara cu oregano. Se pun la cuptor pentru 5 minute. Carnaciorii se taie felii, la fel si legumele si se prajesc pe rand in tigaia grill. Se condimenteaza si se servesc alaturi de ou ochi.
Eu am avut niste carnaciori nemtesti cu un gust deosebit !

Salata de paste cu sunca





Ingrediente:
paste din faina de grau dur
sunca presata
1 ceapa rosie
1 ardei rosu
1/2 castravete
1/2 conserva porumb
maioneza
sare, piper

marți, 9 februarie 2010

Chec aperitiv cu cascaval si carnaciori





Dupa o reteta Adina Carla

Ingrediente:
3 carnaciori oltenesti
300 gr cascaval ras
4 oua
4 linguri smantana
50 g masline verzi taiate marunt
1/2 conserva porumb
4 linguri faina
sare, piper

Se mixeaza ouale, se adauga smantana, cascavalul ras, maslinele, porumbul, faina, piperul, sarea si se amesteca bine. Se tapeteaza cu unt si pesmet tava de chec, se pune in ea jumatate din compozitie, se aseaza pe lung carnatii si se pune restul de compozitie. Se pune in cuptorul incins si se coace la foc mediu aprox. 30 minute. Delicios !

Placinta cu telemea






Aluat:
300 gr faina
200 ml lapte
1 plic garant pentru aluaturi dospite
2 linguri ulei
sare
Umplutura:
300 gr telemea
3 oua
4 felii sunca presata (optional)
sare, piper
Topping:
1 ou
1 pahar de iaurt

Se framanta aluatul si se lasa la dospit.
Intre timp se prepara umplutura. Telemeaua se da pe razatoare si se amesteca impreuna cu ouale si sunca presata taiata in bucatele mici. Se poate renunta la sunca, eu aveam feliile astea pierdute prin frigider si nu stiam ce sa fac cu ele :) Se condimenteaza cu sare si piper. Atentie la sare daca si telemeaua este destul de sarata.

Se imparte aluatul in trei si se intind foi dreptunghiulare subtiri. Se aseaza umplutura pe jumatate si se acopera cu cealalta jumatate. Se aseaza in tava, pe hartie de copt, incretind un pic sa incapa toate trei. Turnam deasupra iaurtul amestecat cu ou si dam la cuptor pentru aproximativ 45 de minute.

Tortellini in sos de unt si salvie



Ingrediente:
250 gr tortellini cu ciuperci
70 gr unt
1 lingurita salvie uscata
3 linguri smantana
sare, piper
50 parmezan ras

Tortellini se fierb conform indicatiilor de pe ambalaj. Se topeste untul intr-o tigaie, se adauga salvia, apoi smantana. Se condimenteaza apoi se adauga tortellini si parmezanul ras. Se amesteca bine, iar la servire se mai presara cu parmezan. Foarte bun si aromat !

vineri, 5 februarie 2010

Muschi de porc impanat







Ingrediente:
muschi de porc
usturoi
sare, piper
salvie
ulei de masline
sos de rosii
Garnitura:
cartofi
4 linguri ulei de masline
sare, piper
oregano
2 lingurite mustar
2 lingurite pasta de ardei iute

Se cresteaza muschiul pe diagonala in ambele sensuri si in fiecare crestatura se pune cate o feliuta de usturoi. Se condimenteaza cu sare si piper, se presara salvie uscata si se stropeste cu ulei. Se pune in tava si se da la cuptor. Dupa 20 de minute se unge cu sos de rosii si se mai lasa la cuptor pana se rumeneste frumos.

Cartofii se curata, se spala si se taie felii. Se aseaza in tava si se toarna peste ei amestecul de ulei de masline, mustar, pasta de ardei iute si condimente. Se amesteca bine cu mainile si se pun la cuptor pana se rumenesc.

Brownie cu cioco neagra si topping de caramele si nuci





Ingrediente:
150 gr unt
120 gr cioco neagra
150 gr zahar
4 oua
180 gr faina
1 praf de copt
2 linguri cacao
Topping:
280 gr caramele cu lapte
120 ml frisca lichida Hu-la-la
150 gr nuci prajite si maruntite

Se topeste untul si ciocolata, se adauga zaharul si se lasa sa se raceasca putin. Se adauga ouale si se mixeaza bine. Se amesteca faina cu praful de copt si cacaoa si se amesteca bine cele doua compozitii. Se toarna in tava peste hartia de copt si se coace aprox 30 de minute.
Intre timp se pun caramelele si frisca lichida la topit la foc mic, dupa care se adauga nucile. Dupa ce scoatem blatul din cuptor, il lasam sa se raceasca putin, apoi turnam toppingul. Se pune la frigider pana se intareste. Super bun !