duminică, 31 ianuarie 2010

Cosulete cu salata





Dupa o reteta din cartea "100 Best Tapas"

Cosulete:
250 gr faina
150 gr unt
1 galbenus
3 linguri apa
sare
Salata:
morcov
mazare
ceapa
porumb
ardei rosu
ardei verde
maioneza
sare, piper

Pentru aluat, se amesteca faina su sarea, se adauga untul rece taiat cubulete, galbnusul si apa si se framanta bine. Se lasa sa stea la temperatura camerei o ora, dupa care se intinde o foaie, se decupeaza si se intinde in formele unse si tapetate cu faina. Se inteapa la baza cu furculita, se lasa formele in frigider pentru 15 minute, apoi se coc aprox 15-20 de minute.

Se curata morcovul si se taie in cubulete mici. Se pune la fiert adaugand mai spre final si mazarea. Cand sunt fierte se scurg si se lasa sa se raceasca. Se taie si ardeii si ceapa in cubulete mici. Se amesteca toate legumele cu maioneza (1 galbenus, 1 lingurita de mustar, ulei) si se condimenteaza cu sare si piper. Se aseaza salata in cosulete si se tin la rece.

Prajitura cu mac, visine si bezea





Retete culinar.ro (Carmiris)

Ingrediente:
150 gr faina
150 gr mac macinat
150 gr zahar
1 lingurita bicarbonat
4 galbenusuri
200 ml lapte
150 gr unt
200 gr visine din compot
coaja de la 0 lamaie
1/2 borcan gem (eu am pus de caise)
Bezea:
4 albusuri
100 gr zahar
zeama de la o jamaie

Untul moale se mixeaza cu zaharul, se adauga galbenusurile, apoi laptele si faina amestecata cu macul si bicarbonatul. Se amesteca bine si se adauga coaja rasa de lamaie si visinele. Se toarna compozitia in forma unsa si tapetata cu faina si se lasa la copt aprox 30 de minute.
Intre timp se bat albusurile spuma cu zaharul si zeama de lamaie. Se intinde gemul peste blatul scos din cuptor, apoi spuma de albusuri si se presara putin mac. Se mai lasa in cuptor 10-15 minute pana se rumeneste frumos.

vineri, 29 ianuarie 2010

Prajitura cu crema de castane






Blat:
6 oua
6 linguri de gris
110 gr nuca
2 plicuri zahar vanilat
6 linguri zahar
1 praf de copt
Crema:
150 ml frisca lichida Hu-la-la
250 gr piure de castane

Pentru blat, se bat albusurile spuma cu zaharul si zaharul vanilat. Se adauga nuca macinata si grisul si se mixeaza. Voi adaugati si galbenusurile, ca asa este reteta ! Eu le-am vazut pe blatul de lucru dupa ce bagasem tava la cuptor :) A iesit bun si asa ;) Se toarna compozitia in tava, pe hartie de copt si se coace 20 de minute.

Se bate frisca si se amesteca apoi cu piureul de castane. Eu am avut piure unguresc, in ambalaj auriu ca de unt. Foarte bun si aromat, n-am mai adaugat nimic.

Dupa ce blatul s-a racit, l-am taiat in doua pe latime si am pus crema la mijloc. Mergea foarte bine insiropat, dar bineinteles ca am uitat :) Se orneaza cu frisca si se tine la frigider. Nu prea mult, ca se papa repede ;)

Pogacele cu jumari




Ingrediente:
350 gr faina
150 ml lapte
50 ml ulei
1 plic garant pentru aluaturi dospite
2 galbenusuri
250 gr jumari macinate
sare, piper, chimen macinat

Se amesteca faina cu garantul si putina sare, se adauga 1 galbenus, uleiul, apoi treptat laptele si se framanta bine. Se lasa la dospit dupa care se intinde o foaie dreptunghiulara. Jumarile macinate se impart in trei. Se intinde 1/3 pe foaia de aluat, se presara cu sare, piper si chimen macinat, dupa care se impacheteaza. Se intinde inca de doua ori si se procedeaza la fel.

La final se intinde o foaie de grosimea unui deget si se decupeaza forme. Se ung cu galbenusul ramas, amestecat cu 1 lingura de lapte. Se pun in tava pe hartie de copt si se coc aprox 20-25 de minute.

marți, 26 ianuarie 2010

Barcelona culinara

Am revenit cu papic bun din Barcelona. Noua ne-a placut foarte mult tot ce am mancat, plus sangria care este super ! Iata cate ceva din ce am papat:

Sepie cu usturoi


O varianta de "patatas bravas" si "bomba picante"


Galicia-stype octupus


Inele de calamar


Asta nu stiu exact ce a fost :) Nu prea stiau chelnerii engleza si tot aratam cu degetul in meniu :D


O alta varianta de "patatas bravas", cu sos de usturoi


Niste carnaciori excelenti



Niste chestii dulci-sarate super bune



In piata La Boqueria se si mananca. Noi am pus ochii pe mancarea asta organica. Aveau sloganul "Organic is orgasmic" :D Super buna si picanta :) Am mancat de doua ori aici, de fiecare data a fost 10 euro de persoana, desi a doua oara am luat mai multe. Am mancat "patatas bravas", "tacos picante" si alte chestiuni. Sosul ala galben a fost super bun, pacat ca nu stiu ce contine :(







Sangria ...


O bere mare de caciula ca eram tare insetati ... naiba stia ca este de 1 litru :D


Paella in diferite variante ... nu-s prea reusite pozele, dar la gust a fost super de fiecare data.

Mixta porc/pui


Mixta fructe de mare/porc/pui


Cu homar si fructe de mare. Aici ne-am distrat de minune, a fost prima data cand am mancat homar si n-am prea stiut sa manevram instrumentele: cleste, lingurita si o scobitoare mai mare :D Ne-am descurcat pana la urma.



Paella neagra cu fructe de mare


Fideua (un fel de taitei) cu fructe de mare


Am fost in doua piete: La Boqueria si Mercat de Santa Caterina. Ia priviti si va minunati ce au aia pe acolo ...



























Si cate ceva de prin vitrine. Cacateii aia mi s-au parut foarte interesanti ;)