miercuri, 28 octombrie 2009

Cornulete cu dulceata





Ingrediente:
500 gr faina
1 plic drojdie uscata
200 gr unt
1 ou
1 zahar vanilat
3 linguri zahar
4 linguri smantana
1 borcan de dulceata (eu am folosit de prune si de zmeura)

Se framanta aluatul, se lasa 30 de minute la dospit. Se imparte apoi in patru si se intind foi rotunde. De taie in 8 triunghiuri, se pune cate o lingurita, doua de dulceata la baza si se ruleaza. Se aseaza in tava pe hartie de copt si se coc pana se rumenesc. Sunt excelente ! Le-am topit rapid :D

Chiftelute in sos picant cu paste






Ingrediente:
500 gr carne tocata de vita
500 gr paste
2 cepe
1 ou
2-3 linguri pesmet
sare, piper, boia
4 catei de usturoi
1 ardei rosu
3 linguri sos iute
2 linguri sos de rosii
marar

Carnea tocata se amesteca cu 1 ceapa si usturoiul tocate marunt, oul, condimentele si pesmetul. Se formeaza chiftelele, se aseaza in tava pe hartie de copt si se coc pana se rumenesc frumos.

Pentru sos, se calesc ceapa si ardeiul, se adauga sosul iute si pasta de rosii, mararul si se face piure cu blenderul. Se arunca niste chiftele in sos si se servesc cu paste.

marți, 27 octombrie 2009

Budinca de gris







Reteta de la soacra mea

Ingrediente:
6 oua
9 linguri de zahar
200 gr gris
1 litru de lapte
2 zahar vanilat
1 esenta de vanilie

Se bat albusurile spuma cu 6 linguri de zahar. Se adauga galbenusurile, apoi grisul. Se toarna compozitia intr-o forma unsa bine cu unt si tapetata cu gris si se coace aprox 30 de minute. Se rastoarna budinca pe o farfurie si se toarna peste ea laptele fierbinte la care se adauga 2 linguri de zahar, esenta de vanilie si zaharul vanilat. Delicioasa !

Humus






Ingrediente:
500 gr naut
5 catei de usturoi
zeama de la o lamaie
patrunjel verde
ulei de masline
sare, piper

Se lasa nautul la inmuiat de seara pana dimineata. Se schimba apa si se pune la fiert in apa cu sare aproximativ o ora. Dupa ce este fiert, se scurge, se adauga cateii de usturoi, zeama de lamaie, 1/2 ceasca de ulei de masline, o ceasca de apa, sare si piper si se amesteca in blender pana devine o pasta. La sfarsit se adauga patrunjelul tocat. Eu l-am servit pe felii de bagheta cu salata de rosii si ceapa verde.

Baghete






Ingrediente:
500 gr faina neagra
300 ml apa calduta
1 plic drojdie uscata
1 lingurita de sare
boia, rozmarin macinat

Se framanta un aluat din faina, drojdie, apa si sare. Se lasa la dospit, apoi se imparte in patru. Se intind foi dreptunghiulara, se presara boia sau rozmarin macinat pe intreaga suprafata, apoi se ruleaza. Se aseaza in tava pe hartie de copt, se cresteaza si se ung cu putina apa. Se coc aprox 30 de minute la 180C.

Supa de gulie



Ingrediente:
1 gulie mare
1 ceapa
1 morcov
delikat, piper

Se toaca marunt ceapa si morcovul si se calesc in putin unt. Se adauga gulia taiata cubulete, apa, se condimenteaza si se lasa la fiert. Cand gulia este fiarta, supa este gata !

luni, 26 octombrie 2009

Mini-tarte cu telemea si ceapa verde






Ingrediente:
200 gr faina
1 ou
70 gr unt
sare, rozmarin macinat
50 gr telemea
2 fire ceapa verde
1 cartof

Se framanta un aluat din faina, unt, ou, sare si rozmarin. Se intinde o foaie si se decupeaza. Peste fiecare cerc de aluat se aseaza 2 felii subtiri de cartof si telemea rasa amestecata cu ceapa verde. Se coc 30 de minute la 180C.

Donuts la cuptor






Ingrediente:
3 cani faina
1 cana zahar
3/4 cana lapte
2 oua
1 praf de copt,
1/2 lingurita sare

Se framanata un aluat moale din toate ingredientele. Se intinde o foaie pe suprafata presarata cu faina. Se decupeaza forme, se aseaza in tava pe hartie de copt si se tin la cuptor pana incep sa se rumeneasca. Se decoreaza dupa plac.

Mancarica cu varza acra si carne de vita




Ingrediente:
300 gr gulas de vita
1 ceapa rosie
1 ardei rosu
1 morcov
300 gr varza acra
1 ceasca de orez
2 foi de dafin
2 linguri pasta de rosii
cimbru, sare, piper, boia

Se caleste ceapa, se ardeiul, morcovul dat pe razatoare si carnea de vita, apoi varza acra si orezul. Se adauga apa cat sa acopere, pasta de rosii, se condimenteaza si se lasa pe foc sub capac pana scade apa. Se verifica orezul, iar cand este fiert este gata si mancarica.

miercuri, 21 octombrie 2009

Prajitura cu pere, stafide si crema de gris






Dupa o reteta din "Ioana, secretele bucatariei"

Ingrediente:
350 gr faina
1 plic drojdie uscata
850 ml lapte
150 gr gris
150 gr zahar
100 gr unt
7 oua
2 plicuri zahar vanilat
coaja rasa de la o lamaie
100 gr bicuiti
1 borcan compot de pere
100 gr stafide

Se framanta un aluat din faina, drojdie, 150 ml lapte caldut, 80 gr zahar, unt si 1 ou. Se lasa la dospit. Intre timp se fierbe restul de lapte cu restul de zahar si zaharul vanilat. Se adauga grisul, coaja de lamaie, apoi galbenusurile. Se lasa sa se raceasca apoi se amesteca cu albusurile batute spuma.
Se intinde aluatul in tava unsa si tapetata cu faina. Se presara biscuitii zdrobiti. Se aseaza perele si stafidele, apoi se toarna compozitia de gris. Se coace 40-50 de minute la 180C. Foarte gustoasa !

Rulada de vita cu ciuperci










Rulada:
4 felii carne de vita pentru snitel

5 ciuperci champignon

1 ceapa rosie

1 ardei rosu

50 gr branza telemea
patrunjel verde
1 ou

2 linguri de pesmet

sare, piper, boia

Garnitura:

2 morcovi

1/2 punga mazare congelata

1/2 conserva de porumb

sare, piper

ulei de masline

Sos de ciuperci cu smantana:

4 ciuperci

2 linguri smantana

1 cub Knorr de ciuperci


Se toaca ceapa, ardeiul, ciupercile si se amesteca cu branza telemea rasa, patrunjelul verde tocat, oul, pesmetul si condimentele. Se presara sare si piper pe feliile de vita, se repartizeaza umplutura si se ruleaza. Se pun intr-o tava, se stropesc cu putin ulei si se presara rozmarin uscat deasupra. Se adauga in tava o ceasca de apa si se baga la cuptor. Din cand in cand se scoate tava si se stropesc bucatile de rulada cu zeama din tava.

Pentru garnitura, am fiert morcovul taiat rondele. Dupa ce am stins focul am adaugat mazarea congelata. Am lasat 3 minute dupa care l-am pus la scurs. Am adaugat si porumbul. Le-am calit apoi in putin ulei de masline si le-am condimentat.

Pentru sos, am calit ciupercile taiate feliute in putin ulei de masline, apoi le-am mixat impreuna cu smantana si cubul Knorr.


La umplutura ramasa am mai adaugat un ou, am pus-o intr-o forma si am dat-o la cuptor.